Čarobnjaci u pidžami – nindže koje su stvorile večnu, neprolaznu magiju

Čik ako smete probajte! Probajte da ne verujete u magiju, u tu dečiju priču,  tu reč zbog koje skeptici prevrću očima.  Možete biti navijač bilo kog tima iz svetskog krema Counter-Strikea. Nije bitno da li ste poklonik brazilskih vitezova uzdignutih iz pepela i prašine, rođenih pobednika, večito prisutnih  i neuništivih Poljaka, fanatičnih kraljeva ili momaka u plavom. Magija koja okržuje jedan tim, sada već legendarnog imena, imena koje će usnama prenostiti dugo nakon završetka njihovih karijera –  jednostavno postoji. Kako objasniti drugačije tu nestvarnu auru koja je nekako prisutna u vazduhu kada ovaj tim igra? Kako to da se realnost uvek nekako menja, i da čak i kad njihov protivnik “prolije krv” na mapi, kada statistika i brojke gube smisao, i opet “nindže” nošene magijom pronađu put do  slave?  Kako to da, kako turnir odmiče, oni igraju nekako bolje, ponekad čak i nadljudski? Zaista igrači koji nose onaj prelepi šuriken grb na grudima ponekad izgledaju kao da su sve brige ovog sveta tokom meča nestale, a protivnici u čudu nemo posmatraju njihov uspon na tron. Koliko god puta da ih otpišete, oni se vraćaju –ta neobjašnjiva stvar , ona prkosi logici – NiP magija  izgleda zaista postoji. Tim koji je igrao pet uzastopnih Major finala, osvojio jedan Major ,tim koji drži rekord na LAN turnirma po broju uzastopno osvojenih mapa (87-0! ), jedini tim u istoriji koji je sa izmenom osvojio turnir. Legendarno ime, sa legendarnom igrom – tim Ninjas in Pyjamas.

Prvi koraci, uspesi i padovi

Krenimo od početka. Krenimo od toga kako je ovaj tim nastao, još u doba razvitka eSporta.Doba kada se pojavio fenomen Counter-Strike.  Mada, poreklo imena ovog tima je i dalje nepoznato. Ali legendarno. “Nindže u pidžamama”. Kažu da ga je smislio njihov bivši CS 1.6 igrač, Tomi “Potti” Ingemarson, neki kažu Emil “HeatoN” Kristensen. Momci koji su osnovali NiP, krenuli su doduše pod drugim imenom (Eyeballers). Taj tim je osnovan u junu 2000.godine, upravo od strane pomenutog “Potti”-a i njegovog dobrog prijatelja Kristofera “Tootzi” Olsona,  Iako prvobitan plan nije bio da se ozbiljno takmiče, vremenom su u tim stizali novi i kvalitetniji igrači, pa su ubrzo postali ozbiljan konkurent na švedskoj CS sceni. Posle nekoliko pobeda na online i offline turnira, ekipa je zaradila reputaciju  najbolje u Švedskoj. Krajem prve godine novog milenijuma, u Dalasu, stiže prvi veliki trofej Eyeballers-e – Babbage’s CPL Event .  Usledio je kratak period podele u tom prvom timu, pa su na kraju nastala dva rivalska tima – Spirit of Amiga i All Stars.

screenshot_1
HeatoN – Foto : nip.gl

Nadimak “HeatoN” ljubitelji CS 1.6 itekako poznaju. Čovek koji pripada najvećim legendama eSport-a, ove godine izabran i ubačen u Esports Hall of Fame. Mr.Nip, kako ga zovu u toj organizaciji, danas je menadžer brenda u ovoj organizaciji. Kada otvorite internet stranicu i pogledate dostignuća ovog igrača – oči  vas zabole od sjaja zlatnih medalja koji je ovaj igrač osvojio. Sve sama prva mesta. Nađe se poneko drugo, treće i vrlo retko četvrto mesto. Emil “HeatoN” Kristensen je prvo igrao za gorepomenuti tim Spirit of Amiga. Nakon turnira (CPL Holland 2001) u kome su se pomenuti rivalski timovi sastali  u finalu(“Heaton”-ov tim je slavio), posle silnih promena imena, zvanično je oformljen tim pod imenom Ninjas in Pyjamas. Igrači koji su igrali u tom sastavu bili su – HeatoN, Potti, MedioN, Hyb i XeqtR. Iako se i taj tim dosta menjao (“XeqtR “izbačen, stigao “Vesslan” pa i on posle izbačen) ekipa je imala dosta uspeha. NiP je pred kraj 2001.godine osvojio tri jako bitna turnira u organizaciji pionirske eSport organizacije CPL-a (Berlin, London i Winter).  Posle osvajanja prvog turnira koji je DreamHack  organizovao u Jonćepingu 2002.godine (DreamHack Summer) tim se raspao. Posle odlaska nekoliko igrača, “HeatoN”, “Potti” i “XeqtR” odlaze da se pridruže SK Gaming-u. Tako je ovaj tim zadobio prvi i najveći udarac u istoriji. Ali ima neka tajna veza, neka magija.

nip-prvilogo
Prvi logo ekipe Ninjas in Pyjamas / Foto : wiki.teamliquid.net

Pokušaj povratka na 1.6 scenu

Možda je najveći razlog zašto se klan NiP raspao bio taj što su pak ljudi iz organizacije Schroet Kommando ponudili ugovore ( i pozamašnu svotu novca, koja je tada bila pust san za igrače CS-a) Emilu  i drugovima To je inače bio prvi put u istoriji da je neka eSport organizacije ponudila ugovore igračima u nekoj video igri. U periodu dok je ime “nindži” bilo “klinički mrtvo”, Emil “HeatoN” Kristensen je sa  ekipom SK Sweden stvarao čuda i osvajao  nagrade. Tri puta zaredom osvajali su CPL Summer (02’,03’, 04’) a verovatno najveći uspeh tadašnjeg SK Sweden bio trijumf u Seolu na World Cyber Games 2003.godine.  NiP je pokušao da se vrati na scenu. “Potti” je ponovo oformio NiP početkom 2005.godine, zajedno sa “HeatoN”-om.  Na prvom turniru posle povratka na scenu, “jenkiji” iz tima complexity Gaming zaustavljaju ih pred samo finale na turniru CPL Spain u Barseloni, tako da je NiP na kraju zauzeo mesto broj tri.  U periodu od povratka na scenu pa sve do ponovog gašenja tima (krajem 2007. godine) tim je bio kompetentan, održavao se na sceni. Među najvažnijim trofejima bili su DreamHack Summer 2006. i KODE5 turnir igran u Pekingu. Nekoliko igrača potom se vratilo u SK, dok su vremenom “Potti” i “HeatoN” postali neaktivni i nisu igrali. Tada su stigli “SpawN” i Robert “RobbaN” Daelstrom, danas trener ekipe FaZe Clan. NiP je ipak na kraju doživeo još jedan bolan udarac, pa se tim ugasio još jednom.

Ponovo rođeni – ili kako se stvarala magija

10.avgust navijači “nindži” mogu slobodno da obeležavaju kao praznik. Te 2012.godine ekipa NiP vraće se na scenu. Malo ko je verovao da će upravo ovaj tim dominirati i demolirati timove na sceni. Kuća se gradi od temelja, a temelj su predstavljali bivši CS 1.6 igrači fnatic-a. Prvi kamen bio je Patrik “f0rest” Lindberg – čudesna brada, čudesan igrač, i među ljubiteljima i stručnjacima Counter-Strike igrač za kojeg se smatra da je jedan od najboljih u istoriji – ili bar jedan od najkonstanijih igrača na sceni već godinama. Sledeći “šraf” u novom NiP-u bio je Kristofer “GeT_RiGhT” Alesund. Od 2003. godine “pa na ovamo” jedan od najinteligentijih igrača Counter-Strike-a, sa milimetarski preciznim ciljanjem i u kontinuitetu dobrim rejtingom. Upravo su on i “f0rest” bili članovi vrlo dominatnog fnatic-a koji je tokom 2009.godine obrorio rekord kao tim koji je zaradio najviše novca u istoriji CS-a.  Ako su njih dvojica bili kamen temeljac stvaranja novog NiP-a, ništa manje važni nisu ni bivši Source igrač Adam “friberg” Friberg,  zatim igrač koji zna kako protiv stresa – Ričard “Xizt” Lendstrom, kao i sada već davno penzionisani Robin “Fifflaren” Johanson.

screenshot_4
Tim koji je imao LAN rekord 87-0. S leva na desno : f0rest, GeT_RiGhT, friberg, Fifflaren, Xizt / FOTO : ESL YouTube printscreen

Saga o tome kako je zapravo i počela magija, svakako ima veze sa početkom čudesne serije nepobedivosti na LAN turnirima. Turnir DreamHack Valensija, bio je prvi veći turnir koji su “nindže” osvojile posle prelaska na CS:GO. Turnir su osvojili neispustivši nijednu mapu, Usledio je ESWC (Svetski kup u elektronskim sportovima) gde su se “nindže” prošetale kroz kvalifikacije, zatim i osvojile glavni turnir – naravno,bez jedne jedine izgubljene mape! Trend nepobedivosti nastavio se i tokom ESL Major Series Winter sezone 2012, gde su doduše umalo ispustili mapu protiv izuzetno hrabrih Španaca iz tima ASES ( bilo je 15:15 na kraju u grupnoj fazi). Zatim su usledili turniri DH Winter 2012 i Northcon, gde su ponovo bili neporaženi. Izuzetna serija nepobedivosti i dominacije prenela se u 2013.godinu. Prvi online poraz doživeli su posle par takmičenja, nakon što su u EMS One Season Cup #1 izgubili u četvrtfinalu od ekipe n!faculty. Ipak uspeh na LAN turnirima se nastavio, “nindže” su bile nesalomive, sve do StarSeries V finala. Posle pobede u polufinalu, u meču pobednika na tom turniru, ko drugi je pobedio “nindže” no “medvedi iz Poljske”, jer da bi se jedan legendarni tim srušio to mora da uradi tim istog renomea. Virtus.pro je slavio u tom meču sa 2:0, zatim ponovo i u velikom finalu, nanevši im tako prvi poraz na LAN turniru posle čak 87 uzastopnih pobeda!

Jedan poraz ne znači ništa, ako ste čarobnjaci

Iako su “čarobnjaci u pidžami” izgubili, magija je bila stvorena, i magija se više nije mogla uništiti. “Nindže” su posle tog poraza u Kijevu nastavile da dominiraju, pa su opet na sledećem LAN preslišali sve protivnike i opet, naravno, bez izgubljene mape osvojile turnir. Što je bilo još slađe, jedan od najvećih rivala, fnatic, pao je u finalu. Ekipa VeryGames koja toliko puta gubila finala od ekipe NiP, konačno ih je pobedila na MS! BeatIt! 2013. , što je bio prvi trijumf francuske ekipe u velikom rivalstvu ova dva tima.

Prvi Major u istoriji CS:GO-a – i poraz koji čiji se bol i danas oseća

Nažalost po švedski tim, svaka ekipa ima svoje uspone i padove. Još ako se doda da se u to vreme fnatic potpuno razgoropadio i krenuo da parira svom rivalu u “pidžami”. Pred sam kraj godine, u Jonćepingu, tom kultnom CS gradu, igrao se prvi CS:GO Major u istoriji – 16 timova i 250,000 razloga  da se turnir osvoji – plus onaj još jedan, najbitnij, da se potvrdi dominacija(250 hiljada dolara bio je nagradni fond). “Nindže” su bile dominatne u grupi, osvojile prvo mesto, a zatim ih je u četvrtfinalu čekao LGB eSports, za koji je tada igrao veoma talentovani Olof “olofmeister” Kajbjer. Posle odlične partije “olofmeister”-a i njegove igre koja bi trebala da se predaje na nekoj gamingi akademiji– LGB je dobio prvu mapu, ali su “šuriken momci” izdržali nalet zemljaka rivala pa je na kraju NiP magija prevagnula. U polufinalu turnira u Jonćepingu, VeryGames nadao se još jednom trijumfu, ali NiP se plasirao u finale. Tamo, u verovatno najiščekivanijem meču, u meču koji je trebao da odredi prvog Major šampiona, fnatic je imao rešenje za magiju. Prva mapa bila je dust2, a fnatic je uspeo da vrlo tesnu mapu odvuče na svoju stranu (14:16) i povede sa 1:0. “Nindže” su odgovorile pobedom na infernu (16:6). Usledio je train, kao mapa odluke. Šta se desilo na toj mapi, niko ni dan danas ne zna, ali su “fanatični prinčevi” posle te mape (16:2 za fnatic, čudesno) postali “fanatični kraljevi”. Fnatic je te večeri jedan deo Švedske obradovao, a drugi zavio u crno.

NiP je 2013. godinu završio sa 19 trofeja, a onaj najvažniji izmakao im je iz ruku.

screenshot_5
“Nindže” dobijaju nagradu za drugo mesto posle poraza u finalu prvog Majora FOTO : hltv.org

Čudesno veče u Kelnu

NiP je nastavio da bude na sceni vrlo ubedljiv, šta više, koliko su dominatni bili govori podatak da su igrali prvih pet Major finala, ali su samo bili trijumfalni u jednom. U Katovicama, na drugom Majoru u istoriji, nisu mogli protiv sudbine. Zapisana u zvezdama bila je pobeda Virtus.pro-a. Magija je u 2014.godini polako počela da gubi snagu, pa su na ESEA Invite Globalnim finalima sezone 16 ispali u ranoj fazi turnira. To je bio prvi put u istoriji da su “nindže” ispale tako rano, tačnije pre polufinala na nekom turniru. Usledili su i neki čudni offline porazi, pa su pred treći Major koji se ovoga puta održavao u Nemačkoj, u Kelnu, “nindže” bile pred novim slomom.

Major u Kelnu počeo je pobedom nad ekipom Wolf, ali je usledio poraz od Epsilona, koji je osvojio prvo mesto u grupi. “Nindže” su se provukle ipak do četvrtfinala pobedom na HellRaisers-ima. Četvrtfinale je bilo ludačko. Protiv bivšeg compLexity rostera, koji je sada igrao za Cloud9.”Nindže” su se blagorečeno prošunjale nakon preokreta (2:1). Polufinale bilo je mesto okršaja “nindži” i vrlo dobrih Francuza iz LDLC.com-a, ali su “nindže” opet posle preokreta slavile. Finale u Kelnu bila je repriza Jonćepinga – fnatic vs NiP. Fnatic je želeo drugi trofej, ali fnatic je magija te spektakularne večeri u Kelnu zaustavila. Ponovo drama, ponovo 2:1 za NiP – i najveća nagrada za sav uloženi trud. Za svaku prolivenu kapljicu znoja, za silne sate provedene kraj monitora – za slavu. Za magiju..

Vreme klackanja

Nakon Kelna, ekipa je krenula da posrće. Posle serije loših rezultata, tim je napustio Robin “Fifflaren” Johanson, što je bila prva promena u rosteru NiP-a, još od povratka na scenu. Nakon odlaska “Fifflarena”, NiP je igrao još dva Major finala. Do prvog ih je sa klupe predvodio trener iz BiH, Faruk “pita” Pita, a “Fifflarena” je zamenio Mikail “Maikelele” Bil. DH Winter i Jonćeping ponovo su ostali neosvojivi za njih. NiP je do finala stigao posle pobede na Virtus.pro-om, ali ih je LDLC.com zaustavio na poslednjem koraku. “Maikelele”-a je na kraju zamenio Markus “Delpan” Larson, da bi “Delpan”-a zamenio na kraju Aleksi “allu” Jali. Povratak u Katovice bio je uspešan, ali opet sve do velikog finala, gde su se opet sastali sa fnatic-om, a fnatic je ipak na kraju krunisan kao šampion, a NiP je izgubio i četvrto Major finale. Do dana današnjeg, nisu više odigrali nijedno Major finale. Faruk Pita napustio je NiP,  a zamenio ga je Finac Jona “natu” Lepanen. Na preostala dva Majora u 2015. godini, NiP je završavao takmičenje prvo u četvrtfinalu (porazom u Kelnu od Virtus.pro-a) i u polufinalu ( porazom u Klužu od Natus Vincera). Trener iz Finske je posle neuspešno odrađenog posla sa “nindžama” napustio tim.

  1. godina završena je bez značajnih trofeja, a NiP je ponovo bio pritisnut uz konopce.

Magija je ipak večna

Odlaskom “allu”-a, stigao je Jakob “pyth” Mourujarvi. NiP je  godinu 2016 započeo sa motom : “ Na sve ili ništa”.  Tužna 2015. godina zamenjena je novom godinom punom nade. Kao novi trener postavljen je Bjorn “THREAT” Pers, a “kouč” je morao da se oproba i igrački u dresu “nindži”, jer je “pyth” imao problema sa vizom. Na prvom milionskom Majoru u istoriji CS:GO-a, kao i na prvom igranom van Evrope, NiP je morao da igra sa Persom u sastavu. Preživeii su grupu pobedom za drugo mesto nad ekipom mousesports, ali su u četvrtfinalu zaustavljeni od strane Natus Vincerea. Nakon Kolumbusa, usledio je DH Malme gde je NiP pobedio favorizovani Natus Vincere i to pred domaćom publikom, za prvi veći trofej posle dužeg vremena. Bili su najbolji evropski tim u trećoj sezoni ESL Pro Lige, ali su zaustavljeni u polufinalu završnog turnira (takođe i u četvrtoj sezoni stigli do polufinala). Ekipa FlipSid3 “čarobnjacima u pidžami” došla je glave na poslednjem igranom Majoru ove godine u Kelnu, kada ih je u borbi za drugo mesto grupe pobedila, pa ih tako sprečila da se direktno plasiraju na predstojeći Major u Atlanti, i natera ih da igraju kvalifikacije.

screenshot_2
Slavlje Šveđana u Ouklendu, posle trijumfa nad SK Gamingom FOTO: ESL

Neobjašnjiva igra sudbine

Razlog zašto smo se uopšte odlučili da napišemo ovaj članak o “nindžama” bio je nedavno završeni Intel Extreme Masters. Taman kada smo mislili da im je došao kraj, da ne mogu više, magija se ponovo pojavi  i “nindže” ponovo blistaju kao nekada u danima slave. Oni su prvi tim u istoriji koji je osvojio turnir sa stand-in (zamenom) u ekipi. (“Maikelele” menjao “pyth” zbog povrede). Kada se “pyth” vratio, mnogo su se pitali kako će se ponovo uklopiti u tim, pogotovo jer su stvari sa “Maikelele”-om moćno izgledale. U Ouklendu su jedva preživeli grupu, i kao treći morali da ukrste koplja sa drugoplasiranim timom suprotne grupe. Brazilski “besmrtnici” doživeli su potpuni fijasko u četvrtfinalu, FaZe je, iako je bio bolji od NiP-a u grupi, dobio “packe” u polufinalu. To finale u “Zlatnoj državi” dugo će se prepričavati. Protiv SK Gaminga, za koji sada igraju brazilski velemajstori i vlasnici dve Major krune, protiv organizacije koja ih je nekada davno gurnula pravo u ambis i pretila da ih zauvek izbriše iz istorijskih knjiga. Neobjašniva igra sudbine, neobjašniv preokret, jer su na prvoj mapi bili praktično oduvani. I onda dve mape koje su bile praktično na “jedan metak”, toliko je tesno bilo ali se opet neka neobjašniva stvar umešala i NiP je slavio pobedu na jako bitnom turniru. Čarobnjaci su porazili brazilske velemajstore i trenutno najbolji tim sveta. Za njih budućnost je mutna. Možda opet upadnu u kanal, a možda se opet uzdignu u nebesa. Naredni Major daće nam odgovore. Igraju se te kvalifikacije, ali smo sigurni da ovo neće biti prvi Major bez NiP-a u njemu. To nikako ne sme da se desi.

Čik ako smete probajte! Probajte da ne verujete u magiju, u tu dečiju priču,  tu reč zbog koje skeptici prevrću očima.  Koliko puta su pali, koliko su puta bili na ivici egzistencije ? Zaista nije bitno jer oni se uvek vrate. Pa čak i ako magija jednog dana zaista nestane, pa to jedino možda pokraj monitora. Jer ta magija, ona  je večna i i zauvek će imati mesto u našim srcima.

 

Komentari