Čudesno veče gospodina Alvarenge i finale za priču – kakva je zver “fer”! FaZe nije izdržao, SK osvojio ECS u Londonu i nastavlja da ređa trofeje posle “suše”!

Ništa nije fer kad ovako igra “fer”! 25-godišnji Brazilac Fernando “fer” Alvarenga predvodio je SK Gaming do premijernog trofeja u Esports Championship Series-u. Brazilski “uragan” slavio je sa 2:1 u  triler finalu završnog turnira treće sezone u Londonu protiv ekipe FaZe, a maestralni “fer” sa pravom je kući poneo i titulu najkorisnijeg igrača turnira.  Posle sušnih devet meseci u kojima nisu mogli da dođu do trofeja, tim iz Brazila za samo tri meseca osvojio je četiri – cs_summit u Los Anđelesu, Intel Extreme Masters u Sidneju, DH Summer u Jonćepingu i sada ECS! 

Esports Championship Series 

Sezona 3 
Veliko finale – London, Engleska 

SK Gaming 2:1 FaZe 

Mape : 11:16 mirage, 19:17 inferno, 19:17 train

SK :  fer 87 (1.32), FalleN 62 (1.03), felps 70 (1.00),coldzera 67 (1.00), TACO 49 (0.87)
FaZe : NiKo 82 (1.19), allu 66 (1.01), kioShiMa 65 (1.01), rain 61 (0.95), karrigan 50 (0.87)

Odličan turnir igran je u Londonu prethodnog vikenda. Ponovo je završnica igrana u Londonu, i ponovo u istom sistemu sa osam ekipa i dve grupe. Po četiri najbolja tima iz regularnog dela sezone – iz  divizijA EU i NA došlo je u prestonicu Velike Britanije po trofej šampiona vrlo kvalitetne lige i nagradu od 250,000$.

SK Gaming regularni deo sezone završio je na mestu broj dva u diviziji Severne Amerike, a u EU diviziji najbolji tim regularnog dela sa dve pobede više od vladajućeg Major šampiona Astralisa bio je FaZe. Ekipa Nikole “NiKo” Kovača od njegovog dolaska postavila je sebe u sam krem svetskog “kantera” i ne planira da, tako lako sklizne među prosečne timove. Za samo četiri meseca odigrali su već četiri finala na ukupno pet vrhunskih turnira (samo su u završnici ESL Pro lige posustali na startu grupne faze) – Katovice, Kijev, Sidnej i sada London. Nažalost, samo su u Kijevu stigli do trofeja, a u Londonu su bili tako blizu.

Toliko blizu, da su mogli da osete miris trofeja u meču koji će svakako biti svrstan na kraju ove sezone među najbolje. Skoro čudesan meč, skoro poput  finala Majora u januaru – možda se ne tolikim ulogom. ali vrlo uzbudljiv duel trenutno (uz Astralis i Virtus.pro) najboljih timova na svetu.

SK je prošle godine važio za tim sa kojim morate da igrate maksimalno do kraja. Poput Nemaca u fudbalu, nikada ne posustaju. Konačno im se taj mentalitet vratio pa nisu sebi dozvolili da pokleknu u finalu – meč poen za FaZe, situacija četiri na dva i brazilsko “čupanje” na drugoj mapi, a zatim i potpuni preokret, uz dva produžetka!

U finalu SK je prvi birao mapu s obzirom da je tokom turnira bio prvi u grupi A i to ispred FaZea (pobedili ih na train-u sa 16:8 u okviru grupne faze), G2 i OpTic Gaminga. U polufinalu su posle preokreta dobili Astralis, a FaZe je lako savladao Cloud9. Mirage je bio pik brazilskog tima – ali “brejk” je odneo tim Fina “karrigan” Andersena. 10:5 dobio je predstavnik Evrope na T strani prvi deo igre, a Brazilci nisu imali odgovor na igru Kovača i Norvežanina Havarda “rain” Nigarda koji su sa po 27 fragova doneli svom timu pobedu na prvoj mapi – 16:11.

Usledio je izbor FaZe-a, a u pitanju je bio inferno. Ipak, SK je bio tim sa prednošću od plus tri na poluvremenu koje su odigrali na CT strani (9:6). Kapiten brazilskog tima, Gabrijel “FalleN” Toledo je ace-om u rundi pištolja dao prostora svom timu da se konačno malo “odlepi” od FaZe-a. Nije se mešano-evropski tim predao i uspeo je čak i da dođe do meč poena! 15:14, i situaciju četiri na dva ispustio je FaZe. U tim momentima “hladne glave” ostali su “coldzera” i “FalleN” koji su uveli meč u produžetak. Odličan je bio SK na CT strani u odlučujućim momentima – 19:17 za Brazilce i sve se svelo na mapu train.

Statistika kaže – FaZe ima 60% pobeda pokraj “vozića”, a SK svega tri odsto više. Samo najveći optimisti, poput “ludaka” iz Astralisa mogli bi da probaju “kantera” sa SK Gamingom na trainu, mada i momci iz FaZe svakako ne manjkaju hrabrosti – ali samo retki mogu da se pohvale da su SK Gaming, kada se “lomi”, u bitnim mečevima pobedili na trainu. Ovo je njihovo igralište. 11-0 imao je SK na startu train-a, a prvi deo igre dobili su sa 13:2! Nisu se predali Finac i momak sa BIH pasošem u dresu FaZea – Nigard i Kovač su prosto nosili svoj tim do herojskog povratka. FaZe je ponovo imao 15:14 i meč poen! Nikoli je MVP nagradu verovatno iz ruku oteo Fernando “fer” Alvarenga. Momak je sa tri fraga u 30.rundi odlučujuće mape odveo meč u produžetak. Sa svoja 32 fraga (treba pohvaliti i mladog Vaskonselosa “felps”-a, koji je imao 25), gospodin Alvarenga (inače nick mu je tokom meča glasio “fermonster”)  uspeo je da da potrebnu energiju svom timu koji je uspeo na kraju da se spasi – i odnese novi trofej u Brazil.

FaZe, uprkos porazu može i mora biti zadovoljan jer su u dobroj formi pred PGL Major u Krakovu. A šta tek reći za Brazilce, koji kao da su tempirali formu za Krakov. Počelo je ludo, ludo – CS leto.

Foto : ECS

Komentari