IEM Katovice (polufinale, najava) : “Besmrtnici” napadaju “NiKo”-a i FaZe, a zatim sledi derbi Danske! Može li Heroic do još jednog čuda protiv Major šampiona?

Sa 12 pretendenata na krunu lista je skraćena na samo četiri. Od četiri za čak tri bi se moglo reći da je čudesno da su ovoliko daleko stigli, a za dva se to sa sigurnošću može reći! FaZe je iznenadio moćnim partijama iako im je ovo tek prvi turnir sa Nikolom “NiKo”-om Kovačem u sastavu,  dok su “besmrtnici” iz Brazila i “heroji” iz Danske nadmašili sebe i ostvarili izuzetan rezultat plasmanom u polufinale turnira.

Intel Extreme Masters World Championship Katovice 2017 – polufinale

12:30 FaZe – Immortals 

Da li bi nekome uopšte palo na pamet, pored silnih favorita kao što su Virtus.pro, Astralis, SK i NaVi, da će ovo biti jedan od parova četvrtfinala? Ni najluđi optimisti, pogotovo oni brazilski nisu ni pomišljali na ovakav scenario. Koliko god neverovatno ovaj par izgledao, oba tima su pokazala svoj kvalitet i borbenost i da nisu nezasluženo stigla do ove faze. FaZe je i pre dolaska velemajstora Nika u tim bio kvalitetan tim, a sada su čini se dovođenjem 19-godišnjeg momka iz BiH dobili na jačini . “NiKo” je u grupnoj fazi igrao kao pušten sa lanca. Jednostavno ovde ima prostora da igra svoju igru, što jednostavno u mouz nije mogao, dok “puppet-master” Fin “karrigan” Andresen povlači taktičke poteze.

Sa druge strane brazilski tim je napravio pravu senzaciju. Da je neko Gabrijelu “FalleN” Toledu pre početka turnira u Poljskoj rekao da će od kuće gledati polufinale, a da će ga njegov bivši saigrač Linkoln “fnx” Lau  igrati, verovatno bi mu brazilski velemajstor rekao da je lud. Dok SK mora da pronađe način da ne sklizne iz samog krema svetskog kantera, brazilski broj dva se polako penje u sam vrh. Immortalsi su igrali u istoj grupi kao i FaZe, i sastali su se na startu turnira – FaZe je dobio sa 16:6 na overpass-u.  I jedan i drugi tim imali su skor od četiri pobede i jednog poraza u grupi, a FaZe je Immortalse dobio i u tie-break overtime meču sa 10:7 i tako sebi obezbedio dva dana odmora. “Besmrtnici” su juče pobedili u četvrtfinalu favorizovani North sa 2:1. Henrike “hen1” Teles i Linkoln “fnx” Lau predvodili su Brazilce do pobede nad danskim “lavovima”.

FaZe je favorit u ovom meču. Ipak, i sami ste videli da su u Katovicama čuda moguća. Nikako ne treba otpisivati “fnx”-a i društvo koji čini se uživa igrajući za svoj novi tim. Ali isto važi i za Nika – ako on bude na nivou, Brazilcima se crno piše.

16:30 Heroic – Astralis 

Ne, ovo nije finale danskog CS:GO prvenstva. Ovo je polufinale prestižnog turnira u Katovicama. Heroizam na delu – tako je najlakše opisati igre po jačini tek trećeg danskog CS:GO tima u Poljskoj. 26-godišnji Marko “Snappi” Pfeifer na fantastičan način predvodi ovaj tim. Od Valdemara “valde” Bjorn Vangse zapravo nismo videli ništa novo. 21-godišnji Danac samo je nastavio da pruža konstantno dobre partije za svoj tim i pokazao da kvalitetom  čak i odskače od ostatka ekipe. Šveđanin “MODDII” odigrao je iznad svojih mogućnosti, a isto važi i za najnovije akvizije u ekipi – Nikolaja “niko”-a Kristensena koji je stigao u oktobru prošle godine, i dugo čekanog Jakoba “JUGi” Hansena za kojeg je ova organizacija vodila mukotrpne pregovore o transferu i na kraju nekako uspela da ga dovede. Heroic je dokazao da su čuda moguća i samo nas podsetio zašto je kanter prelepa, predivna igra – svako svakog može da pobedi. Danski “heroji” izenadili su na startu turnira kolege iz ekipe North posle produžetka na nuke-u, da bi onda glatko bili poraženi od Cloud9-a i SK Gaminga (inače ispali u grupnoj fazi turnira), a onda, na čudesan način pobedili dva velikana ove igre – Natus Vincere, kojeg su sprečili da se dokopa prvog mesta u grupi, a zatim i Virtus.pro, domaćina, miljenika publike i finalistu prethodnog Majora! ČUDO!

Heroic je sa razlogom dobio ovoliko prostora u tekstu, ali nikako ne treba zaboraviti da su apsolutni favoriti igrači Astralisa. Iako u Katovicama ne igraju na očekivanom nivou, kao što nisu ni u Las Vegasu, Astralis je ipak uspeo da se dokopa polufinala.  Iako ih je FaZe sprečio da dođu do prvog mesta i gurno na Natus Vincere, Danci su pokazali da to zapravo uopšte nije  bio problem. Natus Vincere, ne da je stradao,  nego se kući vraća sa velikim pitanjem – kako dalje? Ni blizu NaVi nije bio Astralisu u današnjem četvrtfinalu. Astralis ih je dobio na mirage-u sa 16:11, a zatim uništio na nuke-u sa 16:2! Suvišno je pominjati da je sa 37 fragova  ponovo bio najbolji Andreas “Xyp9x” Hojslet. Ovaj momak se transformiše u super-igrača. Standardno dobar bio je Nikolai “device” Rejc, kao i Lukas “gla1ve” Rosander.

Mislimo da Astralis neće dozvoliti Heroic-u da nastavi sa čudima, ali hej – ovo je CS:GO i ništa nije nemoguće, a Heroic ima pravo da sanja.

Foto : ESL 

Komentari