Izazivači (1.deo) : “Momci u plavom” u potrazi za starom slavom, Kopenhagenovo čedo, samuraji i istočnoevropski đavoli

Turnira ima mnogo. Novca ima na pretek. Timova “mali milion”. Pregršt pro liga, pro takmičenja. Lepo je to. “Kanter” se voli, može da se igra i da se gleda svakog dana. Ali ništa nije kao nedelja Majora. Ništa se ne može porediti sa nedeljom čiji su dani crvenom bojom ispisani u kalendaru CS:GO fanova. 16 najboljih ekipa na svetu, 80 junaka i svima je jedno zajedničko – svi su privučeni slavom. Neki su se već istom osladili, ali to ne znači da ne žele još, jer slava i tron su slatki. Moramo priznati organizacija ELEAGUE zna kako se radi pravi marketing, pa su odradili spektakularnu najavu za ELEAGUE Major. Legendarna Metallica i njihova nova pesma “Moth into Flame”. Upravo verovatno nošeni tom idejom – kao moljac privučen njemu čudesnim, neobjašnjivim plamenom, u istom zbog njegove privlačnosti, skonča. Tako će i članovi 16 ekipa biti namamljeni slavom, ali će samo oni najuporniji, najizdrživiji uspeti da kroz isti taj plamen dođu do besmtrnih. Do titule Major šampiona. 

ELEAGUE Major Atlanta 2017 

Datum održavanja : 22 – 29.januar 2017

Nagradni fond : 1.000.000 $

Lokacija : Atlanta, Džordžija, SAD

Dvorana : Fox Theatre

Sistem takmičenja : Švajcarski sistem. Tri pobede vode u četvrtfinale, tim koji tri puta izgubi eliminisan je sa turnira. 16 ekipa učestvuje, 8 ide dalje. Od četvrtfinala pa na dalje igra se po standardnom sistemu – best-of-three eliminacioni mečevi.

Dosadašnji Major turniri i finala : 

DreamHack Winter Jonćeping 2013 – Fnatic 2:1 Ninjas in Pyjamas
ESL Major Series One Katovice  2014 – Virtus.pro 2:0 Ninjas in Pyjamas
ESL One Keln 2014 – Ninjas in Pyjamas 2:1 Fnatic
DreamHack Winter Jonćeping 2014 – LDLC.com 2:1 Ninjas in Pyjamas
ESL One Katovice 2015 – Fnatic 2:1 Ninjas in Pyjamas
ESL One Keln 2015 – Fnatic 2:0 EnVyUs
DreamHack Open Kluž-Napoka 2015  – EnVyUs 2:0 Natus Vincere
MLG Kolumbus 2016 – Luminosity Gaming 2:0 Natus Vincere

ESL One Keln 2016 – SK Gaming 2:0 Liquid

Tim sa najviše titula – Fnatic (3 puta Major šampion)

Igrači sa najviše Major titula – Jesper “JW” Veksel,  Markus “pronax” Volstin, Robin “flusha” Ronkvist

Država sa najviše titula – Švedska 4 ( fnatic x3, NiP x1)

Pošto je organizator krenuo sa “paljenjem motora”, isto smo odlučili i mi. Vreme je za zagrevanje. Za predstavljanje ekipa.  Krenućemo od timova Challenger-a ili što bi se na naški reklo – Izazivača.

* (C) – kapiten tima

EnVyUs 

“Momci u plavom” u potrazi za starom slavom!

Vinsen “Happy” Servoni (C)

Nejtan “NBK” Šmit

Keni “kenny” Šrub

Dan “apEX” Madeskler

Kristof “SIXER” Ksia

Red je da se krene od nekadašnjih Major šampiona. Američka organizacija i francuski tim – spoj koji je u 2015.godini činio čuda. Međutim njihov sjaj vremenom je izbledeo. U redu, svima to može da se desi, ali ovom timu se to desilo u veoma kratkom vremenskom roku pa se zbog toga taj DH Major u Klužu čini kao da je bio pre “sto godina”.

Zato u Atlantu EnVyUs dolazi samo sa jednim zadatkom – da nekim čudom pronađe, bar delić stare slave. To će biti jako težak zadatak u ovakvom sistemu takmičenja ali ne i nemoguć. Jer su “momci u plavom” i ranije dokazivali da mogu protiv prognoze.

Posle idiličnog završetka 2015. godine, 2016. godina izgledala je kao zona sumraka za EnVyUs. Bili su prisutni na uglavnom svakom većem turniru, ali su rezultati izostali. Osim trijumfa na dva manja turnira (Gfinity Invitational i Global eSports Cup) nisu osvojili ništa vredno pomena. Pored toga nisu čak ni finale nekog jačeg turnira igrali, niti su dolazili do polufinala (osim Northern Arene u Montrealu i ECS S2 u Anahajmu). Totalna zona sumraka!

Neka bolja vremena – “momci u plavom” slave pobedu u Klužu FOTO : hltv.org

Ali ipak ni rezultati ne čude s obzirom na silne promene u timu prethodne godine. Švajcarac Matje “Maniac” Kikerez doveden je na početku godine i postavljen na poziciju trenera da vadi kestenje iz vatre, ali tokom šest meseci koliko je boravio u timu više se opekao nego što je izvukao tim (mada s obzirom u kakvom se stanju nalazio EnVyUs, ni Houdini ih ne bi spasio). U martu je anonimni “DEVIL” zamenio Fabiena “kioShiMa” Fiea koji je gotovo nepravedno izbačen iz tima. Sam Fabien rekao je da ne oseća prijatno i da poštovanje drugih igrača izostaje, kao  i da je komunikacija problem, pa je francuski majstor otišao u FaZe. Avantura “DEVIL”-a završila se vrlo brzo, pa se tim nakon dolaska Kristofa “SIXER” Ksije malo podigao, o čemu svedoči polufinale turnira u Anahajmu u decembru prošle godine.

Put koji su prošli u roku od svega godinu dana može nazvati putem od kralja do prosjaka. Na prethodna dva Majora su igrali, ali su izgubili sve mečeve.  U Kolumbus su došli kao branioci trofeja ali su im Counter Logic Gaming i Gambit očitali lekciju. Ni u Nemačkoj nisu ništa bolje prošli. Tu su stradali od “s1mple”-og Liquida i od “NiKo”-og mousesportsa. Ali bar su se pojavljivali, jer bolje išta nego ništa. U kvalifikacijama za ELEAGUE Major su se našli pred ambisom, ali su oni bar , za razliku od NiP-a, uspeli da se spasu pada u provaliju. Nakon što su doživeli dva poraza (Immortals i G2) uspeli su da redom savladaju Team Spirit, TyLoo i Vega Squadron.

Niko im uspeh u Klužu neće zaboraviti. Vinsen “Happy” Šopenhauer Servoni i dan danas je jedan od poštovanijih igrača. Svojevrsno čudo bi napravili titulom u Atlanti, ali svakako da će im cilj biti četvrtfinale mada je i to pod znakom pitanja. Ali neka se bore. Uspehe im neće zaboraviti, uspomene niko ne može da im uzme. A još ako budu ostavili srce na terenu, imaće podršku mnogih. Jer dok traže staru slavu, možda će, u međuvremenu, steći novu.

Prvi meč : vs Liquid 22.januar 22:15

North

Kopenhagenovo čedo otvara oči u Atlanti – da li mogu bivši dignitasovci da postanu lavovi?

Matijas “MSL” Lauridsen (C)

Kristijan “k0nfig” Vajneke

Rene “cajunb” Borg

Emil “Magiskb0Y” Reif

Ruben “RUBINO” Viljaroel

“Zima dolazi” ! Pazite se Kopenhagenovog čeda u Atlanti. Ovaj tim, ukoliko ga slučajno ne prepoznajete nosio je žuto-crnu odoru organizacije dignitas. Priča da će najuspešniji fudbalski klub iz Danske, FK Kopenhagen, ući u CS:GO pojavila se gotovo istog momenta kada je ex-dignitasov sastav otpušten. Kopenhagen je izgleda ozbiljno uleteo u priču, angažovanjem ekipe koja je prošle godine pravila dobre rezultate.  Čudi odluka  organizacije dignitas da se odrekne ovih momaka, koji su po nama, uz Astralis i OpTic bili najprijatnije iznenađenje na sceni prethodne sezone.

Matijas Somer Lauridsen – poznatiji kao “MSL” vođa je ovog tima i takozvani IGL (in-game lider). 22-godišnji Danac bio je član dignitasa od marta 2015.godine. Krajem novembra te godine pridružuju mu se zemljak rifler, mladi 19-godišnji Kristijan “k0nfig” Vajeneke i 22-godišnji Norvežanin Ruben “RUBINO” Viljaroel iz tima Copenhagen Wolves. U maju 2016. došlo je do trampe između Astralisa i dignitasa, pa se timu pridružio iskusni Danac, 27-godišnji Rene “cajunb” Borg.  Sudbina je htela da se SK Gaming okrene ka Brazilcima, pa da Emil “Magiskb0Y” Reif ostane bez tima. Svoju sreću pronašao je sa ovim momcima. Ne treba zaboraviti ni trenera Kaspera “rugah” Duea.

Najveći uspeh ovog sastava jeste trijumf u Moskvi / Foto : hltv.org

I upravo dolaskom “Magiskb0Y”-a dignitas je dobio na jačini. 18-godišnji rifler ima šlifa za igru. Ima tu neku dozu potrebne hrabrosti, ima osećaj za igru i zato je jedan od najperpsektivnijih igrača današnjice, tako da u Kopenhagenu sigurno trljaju ruke.  Tim je pre svega uspeo da osvoji prvo mesto i lepu nagradu od 250,000 $ u Moskvi na turniru EPICENTER gde su između ostalog redom tukli tri velikana – fnatic, Natus Vincere i Virtus.pro! Upravo je “Magiskb0Y” bio najbolji igrač u finalu.

Prošle godine nisu učestvovali u Kolumbusu, ali su igrali u Kelnu. Tamo je njihov dželat bio njihov verovatno najveći rival za prevlast na severu Evrope – Astralis. U odlučujućem meču Astralis ih je sprečio da se plasiraju u četvrtfinale. U kvalifikacijama su imali skor 3-1, jedini poraz doživeli su od GODSENT-a.

Ono što treba da shvatite jeste da u Atlanti izrazitih favorita nema. U takvoj situaciji, pogotovo sa novim sistemom takmičenja, na koji su timovi iz kvalifikacija imali priliku da se adaptiraju, može svašta da se desi, a North bi mogao itekako da profitira. Sigurno da im je cilj četvrtfinale, ali ne vidimo razlog zašto ne bi mogli dalje. Ovaj tim ima novo ime, novi moto, nove dresove- ali nisu zaboravili kako da igraju. Pokazali su kao dignitas da mogu mnogo, sada je prilika da kao North zaista naprave nešto vanserijski.

Prvi meč igraće protiv tima Gambit sa kojim su, interesatno, bili u grupi na prethodnom Majoru ali se nisu susreli jer je Gambit sa dve pobede otišao u četvrtfinale. Taj meč otvoriće turnir, 22.januara u 16h.

G2 Esports

Nekada titani, danas samuraji. Banzai! Samuraji napadaju Ameriku!

Rišar “shox” Papilon (C)

Sedrik “RpK” Guipo

Eduard “SmithZz” Dubordo

Aleksandre “bodyy” Pianaro

Adil “ScreaM” Benrlitom

Španska organizacija koju drži bivši League of Legends igrač Karlos “ocelote” Rodrigez može biti zadovoljna radom francuskih momaka u odori samuraja. Ali opet možda je to njihov najveći problem – zadovoljno mora da preraste u potpuno nešto drugo. U slavu, u besmrtnost, a to je ono što ovim nekadašnjim titanima fali.

Osim naravno Eduardu “SmithZz” Dubordouu i kapitenu Rišaru “shox” Papilonu koji imaju jedan Major trofej u vitrini. Onaj sa LDLC.com u Jonćepingu. Francuska kanter scena je kao i uvek od samog početka CS:GO-a prisutna i uz švedsku verovatno najjača. Danci su uvek bili tu (ali oni nemaju Major šampiona, kao ni SAD) ne treba zaboraviti ni Poljake i Brazilce. Ali se čini da nikada nisu bili toliko nisko na lestvici i toliko daleko od vrha. Oni će uz EnVyUs braniti čast francuskog “kantera” u Atlanti što samo po sebi mora da predstavlja neku vrstu motivacije.

Igrači LDLC.com proslavljaju trijumf na DH Winter 2014 Majoru

Ex-Titan roster stigao je prošle godine u februaru  u G2 Esports nakon što je G2  svoj prethodni tim prodao FaZe Clanu za 700,000 $. Kevin “ex6TenZ” Drolans u aprilu je napustio tim a na njegovo mesto stigao je Aleksandre “bodyy” Pianaro, pa je za novog IGL-a postavljen “shox”.

U 2016. godini najveći uspeh bio im je trijumf na ECS S1 završnom turniru kada su u finalu u Londonu savladali Luminosity Gaming. Igrali su finale Northern Arene u Montrealu, kao i SL i-League u Kijevu. U ELEAGUE se nisu proslavili, a u kvalifikacijama su svojim navijačima kidali živce do samog kraja, ali su na kraju pobedili nesrećni brazilski Immortals za skor 3-2 i plasman na Major.  U Kolumbusu su u odlučujućem meču za plasman u narednu fazu izgubili od Virtus.pro-a, a u Kelnu baš i nisu imali sreće pošto su bili u “grupi smrti”. Porazili su ih SK Gaming i fnatic.

Čast francuskog “kantera” je na njihovim plećima, isto koliko i na EnVyUs-ovim. G2 ima dva Major šampiona u sastavu, dakle iskustvo nije sporno. Francuzi samuraji napadaju Atlantu, nek hrabro krenu u atak, pa dokle stignu, samo nek se bore.

Prvi meč G2 Esports odigraće protiv trostrukog Major šampiona, ekipe Fnatic.

HellRaisers

Đavoli Istočne Evrope razbili maler, sada je vreme da budu nagazna mina

Kiril “ANGE1″ Karasiov  (C)

Vladislav “bondik” Nečiporčuk

Martin “STYKO” Stik

Patrik “Zero” Žudel

Bence “DeadFox” Burec

Ovo je možda organizacija koja nema status legende, ali koja ima duboke korene u CS:GO-u. Na sceni su još od 2014. godine kada se organizacija Astana Dragons raspala. Tim je prošao sve i svašta, ali su oduvek bili prisutni.

Kapiten HellRaisersa je 27-godišnji Kirl “ANGE1” Karasiov koji je od samog početka u ovom timu i in-game lider je ekipe kao i kapiten. Oko njega se gradio ovaj tim, ponekad je čak to izgledalo jako bledo, međutim čini se da stvari polako dolaze na svoje mesto. Nakon njega po stažu u ekipi najviše je proveo 20-godišnji Slovak Martin “STYKO” Stik. Za ovaj tim su pored “ANGE1”, igrali na početku danas članovi Gambita – “mou”, “AdreN” i “Dosia”. U 2015.godini za njih je jedno vreme igrao i Aleksandr “s1mple” Kostiljev pre nego što je otišao u FlipSid3.

HellRaisersima će ovo biti peti Major. Igrali su na čak četiri, poslednji je bio u Katovicama 2015. godine, a najveći uspeh za njih bio je plasman u četvrtfinale u dva navrata – Katovice 2014 i DH Winter iste godine. Na prethodna tri Majora nisu uspeli da se kvalifikuju, pošto su maltene u poslednjim mečevima ostali bez plasmana. Ipak nestašni momci istoka Evrope skinuli su teret sa pleća u kvalifikacijama za ELEAGUE Major. Ali naravno nije moglo bez drame. Oni su vam najbolji pokazatelji koliko je nezgodan švajcarski sistem. Nakon što su pobedili mousesports i NiP, HellRaisersi su umalo ostali bez još jednog Majora nakon poraza od GODSENT-a i OpTic-a, ali su šokirali Cloud9 i sprečili ga da kruniše jednu veoma dobru sezonu jer su između ostalog osvojili ESL Pro Ligu u Sao Paulu.

Ove godine su dobro igrali,  osvojili evropski Minor pred Major u Kolumbusu, bili drugi u Turu, a dolazak Mađara “DeadFox”-a  ispostavio se kao pun pogodak. Taj momak je jedan od najzaslužnijih što su uopšte prisutni u Atlanti jer je odigrao jako dobro u kvalifikacijama. Sve u svemu, ne treba ih otpisivati, na dobrom su putu, ali u ovakvoj konkurenciji teško da mogu u četvrtfinale – ali mogu da budu nagazna mina mnogima.

Ali 22.januara u 18:30 imaće jako težak ispit na startu – SK Gaming.

To bi bilo sve za danas. U narednom delu predstavićemo još četiri ekipe, a ponovo ćemo predstavljati Challenger-e, tj.preostale četiri ekipe koje su se kroz kvalifikacije plasirale na Major. Nakon toga očekuju nas još dva dela, u kojem čemo predstaviti Legende. 

Ostanite uz portal cs-go.rs

Komentari