Kralj Katovica – Astralis! Hrabri FaZe poklekao u finalu! Danski heroji su “dupreeh” i “Xyp9x, “NiKo” opravdao svaki uloženi cent uprkos porazu

Ipak su oni Major šampioni! Umalo da neverovatni FaZe osvoji turnir u Katovicama i to prvi put sa velemajstorom Nikolom “NiKo” Kovačem u sastavu, a ni Fin “karrigan” Andersen nije uspeo da se osveti svom bivšem timu! Astralis je ostao hladnije glave, pokazao zašto je Major šampion i trenutno najbolji tim sveta i osvojio svoj tek treći trofej u istoriji (ECS S2, ELEAGUE Major i sada IEM Katovice). Andreas “Xyp9x” Hojslet nastavio je da melje. Ovaj momak odigrao je neverovatan turnir i u strašnoj je formi, a u ulozi “Mr.Clutch”-a večeras je bio  Peter “dupreeh” Rasmusen koji je izveo nekoliko fantastičnih poteza . Sa druge strane, “NiKo” je opravdao svaki uloženi cent – FaZe nije pogrešio što je Nikolu učinio najskuplje plaćenim CS:GO igračem ikada. FaZe se ne šali – ušli smo u novu fazu kantera.

Intel Extreme Masters Katovice 2017 

“Spodek Arena”, Katovice, Poljska

FaZe 1:3 Astralis 

Mape :  cache 16:9, overpass 12:16, 12:16 nuke, 13:16 inferno

FaZe : allu 76, NiKo 80, rain 66, kioShiMa 62, karrigan 58

Astralis : Xyp9x 76, Kjaerbye 83, gla1ve 70, dupreeh 77, device 69

Ovo je bilo finale koje nije razočaralo! Nadali smo se možda će ovaj meč biti maratonski i da će ući u petu mapu, jer se u Katovicama uglavnom uvek finale igra po best-of-five sistemu, ali aktuelni Major šampion uspeo je da ovaj meč reši posle četiri mape. FaZe je napravio veliko iznenađenje plasmanom u finale. I u grupama su se ova dva tima sastala – Astralis je bio bolji, ali je završio na drugom mestu iza FaZe-a posle tie-break overtime duela koji je evropski miks tim dobio. Astralis je zatim morao u četvrtfinale gde je razbio Natus Vincere, a  u polufinalu su srušili rivale iz Danske, Heroic, koji je samim plasmanom u polufinale već napravio čudo. FaZe je prvu rundu plej-ofa preskočio, a zatim rutinski pobedio Immortalse a upravo je “NiKo” sa 53 fraga bio heroj polufinalne pobede.

Za finale se znalo da će biti naporno za igranje – Bo5 sistem, a prvi je birao FaZe i birao je cache. I svoj izbor opravdao izuzetnim performansom. Astralis je dobio rundu pištolja, ali su igrači FaZe-a izvršili pravi “masakr” već u narednoj rundi i tako upropastili ekonomiju Astralisa što je rezultiralo lepim početnim vođstvom od 5:1, što se brzo pretvorilo u lepih 10:3, da bi igrači Astralisa uspeli da koliko toliko spasu situaciju do poluvremena, smanjivši rezultat na 10:5. Smanjili su Danci pobedom u rundi pištolja još više rezultat i stigli na samo dve runde minusa, ali su igrači FaZe-a bili dovoljno mirni da privedu mapu kraju i stignu do početne prednosti od 1:0, koja je u tom momentu izgledala kapitalna. Ali onda se pokrenuo i Major šampion.

Astralis je ovog puta, na mapi overpass, bolje krenuo pa je sa dobijenom pištoljkom uskoro stigao do 3:0, da bi FaZe vratio balans na mapi serijom od tri vezane runde (3:3). Danci su zatim dobili dve uzastopno, da bi FaZe uspeo da dobije eko rundu i tako preokrene momentum na mapi. FaZe je do poluvremena poveo sa 9:6, a Kovač i Fie su predvodili Evropljane. Ali Danci nisu dali FaZe-u da se otcepi, pa su zaostatak smanjili na  samo minus jedan. FaZe je ipak uspeo da održi korak prednosti u odnosu na Dance, ali sve je miksovanom evro-timu krenulo nizbrdo kada se pojavio Peter “dupreeh” Rasmusen sa Desert Eagle-om i napravio ace! Ovaj potez inspirisao je njegove saigrače koji su preuzeli stvar u svoje ruke i pobedom od 16:12 na overpass-u izjednačili rezultat.

Usledio je nuke, gde je NaVi u četvrtfinalu dobio packe od kojih uši bole, upravo od Major šampiona iz Atlante. I FaZe je mogao slično da prođe pošto je Astralis krenuo u petoj brzini i poveo sa 7:1 na CT strani. FaZe ipak nije NaVi, pa je do poluvremena uspeo da oživi nade na nuke-u i stigne do pet osvojenih rundi nasuprot Astralisovih deset. Nastavio je FaZe u dobrom ritmu u drugom delu igre – sa četiri uzastopne runde stigli su do 9:10, što je dovelo do pravog bokserskog okršaja. Nijedan tim nije mogao da prelomi meč, prava muška borba, sve dok se nije ponovo pojavio taj “dupreeh. Jedan protiv tri – jedan Danac protiv Evrope – i potez koji je ponovo rešio pitanje pobednika na mapi. Danci od tog momenta dolaze do psihološke prednosti i trijumfa od 16:12 koje je bilo dovoljno za preokret i vođstvo – 2:1.

Simbolično, FaZe je izgoreo na infernu. Zaista, ova mapa mogla je da završi i trijumfom FaZe-a, ali večeras se ponovo među zvezde vinuo Astralis. FaZe je dobio rundu pištolja, a onda je Astralis uradio isto što i FaZe na cache-u, pošto su posle force-buy-a prešli u vođstvo. Major šampion je poveo sa 5:1, a FaZe je opet uzvratio dobrim igrama vođe “karrigan”-a i Finca “allu”-a koji je imao AWP ace u poslednjoj rundi poluvremena za prednost FaZe-a od 9:6.

Imao je FaZe možda i zicer, pošto su zahvaljujući bivšem igraču Astralisa, sada IGL-u FaZe-a, Finu “karrigan” Andersenu dobili “pištoljku”, ali je Astralis uspeo da se vrati iz pepela i dobije eko rundu. Od tog momenta Astralis se potpuno vratio u meč, poveo sa 13:11 a poslednji pokušaj “karrigan”-ove čete bilo je izjednačenje na 13:13. Nažalost, FaZe više nije imao snage, “NiKo”-u je inferno bio i najslabije odigrana mapa u celom meču (14 fragova, rejting 0.73) što su lukavi Danci iskoristili i sa tri vezane runde stigli do pobede od 16:13 (3:1).

Nalazimo se u eri danske dominacije – Astralis je nakon poraza u finalu druge sezone ELEAGUE uspeo da veže tri titule – druga sezona ECS, ELEAGUE Major i sada Intel Extreme Masters World Championship u Katovicama, mada su između imali Las Vegas gde su stali u polufinalu. Ali, dok Virtus.pro, SK i NaVi  vidaju rane i Astralis dominira, FaZe je pokazao da smo ušli u novu “fazu” kantera i da imamo novog pretendenta na najviši plasman.

Foto: ESL 

Komentari