Malujah Singapura! Lavlji grad na “maloj crvenoj tački” odakle nam stižu “kanter-lavovi” koji žele da prave čuda

Kada se u 14.veku Sumatranski princ Sang Nila Utama iskrcao na ostrvo u jugoistočnoj Aziji zbog oluje,  tom ostrvu dao je naziv Singapura. ( Na Sanskritskom “singa” što znači lav, i “pura” što znači grad) Kako legenda kaže, video je čudnu zver na obali a njegov glavni pomoćnik rekao mu je da je to lav. Istina je da ipak lavovi verovatno nikada nisu živeli na tom ostrvu, jer je njegov pomoćnik verovatno video Malajskog tigra. Istina je i da narod Singapura voli da se poistoveti sa lavovima, a petorica njih, petorica lavova, stiže u Beograd kako bi pravili čuda. Verovatno će ispasti već u grupi,  ali ako imaju srce lava onda nek se bore i mi im kažemo – Malujah Singapura! (Napred Singapure!)

Singapur 

Skor (pobeda-remi-poraz) : 8-1-9

Broj odigranih mapa – 18

Ukupno fragova – 1570

Ukupno “smrti” – 1690

Odigranih rundi – 461

Najbolji igrač ( po rejtingu)Benedikt “Benkai” Tan 1.21 rejting 

*statistika sa sajta hltv.org

Zvanično poznata kao Republika Singapur, popularno se naziva “malom crvenom tačkom” Azije. Nalazi se u jugoistočnoj Aziji, i jedna je od nekoliko retkih preostalih gradova-država u svetu i zbog strateškog položaja naziva se “Azijskim Gibraltarom”. Britanska istočnoindijska kompanija je 1819. osnovala trgovačku postaju na ovom ostrvu. Godinama su služili kao jedan od najvažnijih komercijalnih i vojnih centara Britanske Imperije.  9.avgusta 1965. , Singapur je zvanično proglasio nezavisnost. Otac modernog Singapura je Li Guangjao, koji je bio prvi premijer Singapura. Oni su izuzetno privredno jaki, na glavnom ostrvu i manjim ostrvima živi oko 5,2 miliona ljudi.

Singapurski kanter druga je priča naravno. Oni neće biti u krugu favorita, čak i nisu direktno obezbedili plasaman na šampionat sveta. Stižu kao zamena za Kinu koja ih je oduvala u finalu azijskih kvalifikacija. Igrali su i prošle godine i strašno su se dobro zabavljali, a nema sumnje da će tako biti i ove godine.

screenshot_1
“moxie”ponovo dolazi u Beograd / Foto : hltv.org

Do sada je reprezentacija Singapura odigrala 18 mapa i ima skor od 8 pobeda, jednog remija i 9 poraza. Sasvim skroman skor za “lavove”. Njihov najbolji igrač po rejtingu bar je Benedikt “Benkai” Tan,član tima dreamScape. Prvi meč u istoriji reprezentacija Singapura odigrala je u kvalifikacijama za prethodni šampionat sveta i verovali ili ne rezultat je bio nerešen – 15:15 na mirage-u protiv reprezentacije Južne Koreje. U toj grupi potpuno ih je razbucao sa 16:1 Vijetnam, koji je kasnije osvojio ove kvalifikacije ubedljivo i plasirao se na TWC 2015, ali nisu uspeli da stignu u prestonicu Srbije pa su ih upravo momci sa Singapura zamenili. U poslednjem meču grupe, Singapur je ostvario prvu, istorijsku reprezentativnu pobedu nad selekcijom Japana – bilo je 16:12 na mirage-u.

Sudbina je htela da idu ipak u Beograd, zajedno sa Kinom, Kirgistanom i Indonezijom koji su predstavljali azijski kontinent. Momci koji su igrali za Singapur bili su – Nigel “Niqo” Goh,  Anthony “ImpressioN” Lim,  Benjamin “moxie” Kou, Nigel “spielz” Aw,  Chew Mun “Vulmest” Kei.

screenshot_2
Foto : hltv.org

Nisu uspeli hrabri lavovi da pobede u Beogradu na dve mape koliko su odigrali. Svrstani su bili u grupu D sa Kanadom, Belgijom i Norveškom. Sa Norvežanima su se uhvatili u koštac na dust2 mapi, gde su poraženi sa 16:3, a protiv Belgije za opstanak na turniru nisu uspeli da slave i pružili su veći otpor nego protiv Norveške, jer su protiv Belgijanaca osvojili šest rundi.

U ovogodišnjim kvalifikacijama Singapur je bio mnogo bolji. Prvu rundu masovnih azijskih kvalifikacija su preskočili, da bi u doigravanju za plasman u grupnu fazu bili bolji od Ujedinjenih Arapskih Emirata sa 2:0. U grupi A kvalifikacija našli su se pored Kine, Vijetnama i Filipina. Na tom kobnom dust2 po njih Kina ih je dobila sa 16:13, da bi uspeli da savladaju Filipine za ostanak u grupi (16:5 cache). U borbi za drugo mesto igrali su protiv Vijetanama i  osvetili im se za tažak poraz u prethodnim kvalifikacijama. Dobili su dust2 sa 16:12, izgubili 11, a dobili mirage 16:13 i ukupno slavili – 2:1. U polufinalu su u velikom komšijskom rivalskom derbiju pobedili Indoneziju posle preokreta sa 2:1. U finalu kvalifikacija Kina ih je “razbucala” sa 3:0. Srećom po njih, Kinezi i drugu godinu zaredom neće igrati u Beogradu zbog problema sa vizama, pa će “Singapurćani” imati šansu da se ponovo pokažu beogradskoj i svetskoj publici na smotri najboljih reprezentacija sveta.

Igrači koji su igrali u kvalifikacijama i očekivani sastav koji bi trebalo da doputuje u Beograd 

Nevin “splashke” Aw

Benedikt “Benkai” Tan

Benjamin “moxie” Kou

Kumaresan “Tommy” Ramani

Aleksandre “alecks” Sale

Foto : hltv.org

 

Komentari