Ovo je čudo, ovo je NESTVARNO! Otvorite vrata dvorane besmrtnih za heroje iz Danske! Čudesni Astralis iz mrtvih preokretom do trona, Virtus.pro u šoku!

Otvorite vrata dvorane besmrtnih za heroje iz Danske! Astralis je bio na konopcima, Astralis je bio na aparatima, Astralis je bio klinčki mrtav, ali Virtus.pro nije znao kako da zada finalni udarac! Imali su iskusni Poljaci sve na tacni, imali su jednu ruku na trofeju ali su Danci rekli ne! Poljska će ostati u suzama, Danska u euforiji! Ovi momci su heroji – uspeli su da pobede tim koji je igrao strašan “kanter”, tim koji je na okupu tolike godine! Lukas “gla1ve” Rosander, Nikolai “device” Reedtz, Markus “Kjaerbye” Kjerbi, Peter “dupreeh” Rasmusen i Andreas “Xyp9x” Hojslet večeras stigli do svog prvog Major trofeja, i prvog  za Astralis i Dansku!

ELEAGUE Major Atlanta 2017

Veliko finale

“Fox Theatre”, Atlanta, Džordžija

Virtus.pro 1:2 Astralis

Mape :  de_nuke 16:12, de_overpass 14:16, de_train 14:16

MVP finala : Markus “Kjaerbye” Kjerbi 72 fraga, ADR 95.2, rejting 1.22

Virtus.pro

Viktor „TaZ“ Vojtas 57

Filip „NEO“ Kubski 45

Jaroslav „pashaBiceps“ Jaržabkovski    53

Pavel „byali“ Bjelinski 68

Januž „Snax“ Pogorzelski 75

Astralis 

Lukas „gla1ve“ Rosander 56

Nikolai „device“ Reedzt  48

Peter „dupreeh“ Rasmusen 62

Markus „Kjaerbye“ Kjerbi 72

Andreas „Xyp9x“ Hojslet 61

Ouuu kakvo finale u Atlanti! Videli smo sudar dve generacije u velikom finalu desetog jubilarnog CS:GO Majora u Atlanti. “Old-school” veterani iz Poljske koji su se u Katovicama 2014.godine na čudesan način okitili Major titulom, i nove generacije danskih zlatnih momaka koji su stigli tamo gde niko drugi iz njihove zemlje nije – u finale Majora.

Virtus.pro je grupnu fazu završio sa skorom 3-0, a Astralis sa 3:2. Do finala Virtus.pro je stigao posle pobede nad još jednim danskim timom ekipom North, i to posle trilera,  da bi u polufinalu skinuli krunu kralju sa glave kada su srušili  hrabri SK Gaming. Astralis je u četvrtfinalu na veličanstven način pobedio Natus Vincere, da bi juče uspeo da sruši trostrukog Major šampiona – ekipu fnatic.

Spektakl je otpočeo na mapi nuke. Nuke je bio logičan izbor Virtus.proa, s obzirom da su prvi birali i da su neprikosnoveni na toj mapi. Nikolai “device” Rejc odlično je započeo meč za svoj tim na CT strani pa je Astralis jako dobro startovao. Uprkos porazu u rundi pištolja, “Medvedi iz Poljske” su se odlučili za force-buy što se višestruko isplatilio. Kroz dansku odbranu sekli su kao kroz puter i poveli sa 5:1. Dobrim potezima raspoloženog IGL-a Lukas “gla1ve” Rosandera i Nikolaja “device” Rejca, Danci su izjednačili na 6:6.  Ipak poluvreme su dobili igrači Virtus.pro pošto su vezali poslednje tri runde u prvom delu – 9:6 za Poljake.

Nije se Astralis predao, pošto su pobedom u rundi pištolja ponovo uspeli da se vrate u život i ponovo izjednače rezultat (9:9). U tim momentima videli smo superteškašku borbu. Svaka greška bila je kažnjena, svaka glupost skupo plaćena.  Ipak momenat koji je prelomio prvu mapu u korist iskusnih Poljaka desio se  u 25.rundi kada su išlii eko i pištoljima potpuno iznenadili Astralis. Danci su ostali u šoku, a Virtus.pro je imao dovoljno finansijskih sredstava da završi posao na nuke-u i povede sa 1:0 (16:12).

Usledio je overpass, mapa koju je birao Astralis.  Skoro izgubljenu situaciju za Poljake izvukli su večeras vrlo raspoloženi Pavel “byali” Bjelinski i Viktor “TaZ” Vojtas u rundi pištolja i tako obezbedili prvu rundu za svom timu, defuse-om u poslednjoj sekundi. Ipak posle četiri fraga Petera “dupreeh” Rasmusena, Astralis je uspeo da povede na overpass-u.

Sa sporim tempo Astralisa Poljaci nikako nisu mogli da se izbore. Prvi deo na T strani Danci su dobili sa 9:6. Promena strana prijala je Astralisu koji je uspeo da pokupi rundu pištolja, ali su ponovo Poljaci bili agresivni u anti-eko rundama i ponovo su uspeli da preseku Dance! Astralis je i dalje vodio posle odličnog poteza Andreasa “Xyp9x” Hojsleta koji je rešio situaciju jedan na tri u svoju korist, ali su Poljaci grebali, grebali i na kraju se uhvatili za Astralis i preokrenuli rezultat  pošto su poveli sa 14:13. Taman kada se učinilo da su Poljaci u plow režimu i da su došli do druge Major titule – bam, Astralis se vraća u život, a heroj u tim momentima bio je mladi Markus “Kjaerbye” Kjerbi, kojem je ovo bila partija života! Astralis je dobio overpass sa 16:14 i meč je otišao na odlučujuću mapu – train.

Svi znamo da na train-u prvo dominirao Virtus.pro svojevremeno, zatim SK, a u prethodnih par meseci to je bio Astralis. Sudbina je htela da se večeras na toj mapi odredi upravo njen gospodar i šampion desetog CS:GO Majora u istoriji.

Kako je gazila smrtonosna poljska mašina na startu! 5:0, 8:1! Virtus.plow je gazio Dance. Ipak ovo je bilo veče danskog kantera. Stvaranje istorije. Astralis je bio na konopcima. Lomili su ga Poljaci iz runde u rundu. Viktor “TaZ” Vojtas je umalo sam  rešio tri igrača danskog tima, ali ga je sprečio heroj Kjerbi – fantastičnim defuseom bukvalno u poslednjem momentu!

Virtus.pro je prvi deo igre na T strani dobio sa 9:6, a Astralis je bio u još goroj situaciji kada su iskusni Poljaci dobili rundu pištolja. Poveo je Virtus.pro sa 12:6 i činilo se da je trofej blizu, Veoma blizu, praktično ruka im je bila na trofeju – 13:7! Taktičke odluke Lukasa “gla1ve” Rosandera bile su fenonomenalne, pa je čudesni povratak Astralisa mogao da počne! Andreas “Xyp9x” Hojslet dobio je “Snax”-a jedan na jedan, Astralis je rasturao Virtus.pro napadima na B sajt i stigao na  pred izjednačenje na 12:13.


I taman kada su igrači poljskog tima malo odahnuli, kada su dobili rundu i kada se činilo da će konačno slomiti Dance – Astralis vezuje četiri runde zaredom i od 14:12 stiže do 14:16 i prvog Major trofeja. Reakcija igrača sa medvedom na grudima sve je govorila. Na ivici suza, u stanju šoka, u neverici…

Astralis čudesni, veličanstveni, večeras je ispisao nove stranice CS:GO istorije u jednom od najboljih i najneizvenijih finala ikada odigranih! Zaista ovi momci su zaslužili sve pohvale, ovo je bilo herojski! Ne može da vam ne bude žao Virtus.proa, ljudi igraju toliko dugo zajedno da se čini da su zaslužili ovaj trofej. Ali zapravo nisu,  jer je to ipak večeras zaslužio Astralis Veličanstveni! Uspeli su Danci uprkos slaboj partiji verovatno svog najboljeg igrača “device”-a da pređu preko svih prepreka i rezervišu sebi mesto među legendama ovog eSporta!

Hvala vam što ste ovu nedelju proveli uz portal cs-go.rs! Ostanite uz nas! 

Foto: ELEAGUE 

Komentari