Povratak kralja i uskrsnuće šampiona! FaZe osetio udarac brazilskog tajfuna, SK osvojio Intel Extreme Masters u Sidneju!

Trebalo im je dugo, zaista, za uslove CS:GO-a možda i predugo. Obitavali su tu negde, pri vrhu, upali u neku vrstu monotonog sna. Prošli su kroz promene, gledali dugo Astralis i neverovatni FaZe na vrhu, ali kralju iz Brazila bilo je dosta! SK Gaming savladao je FaZe u finalu Intel Extreme Mastersa u Sidneju i stavio do znanja, kako FaZe-u, tako i Astralisu, da trka za Major šampiona u Krakovu neće biti samo u dvoje.

Intel Extreme Masters Sidnej 2017 

Finale

SK Gaming 3:1 FaZe 

Mape : train 16:12, cache 16:7, inferno 13:16, overpass 16:11

MVP finala : Marselo “coldzera” David 91 frag, rejting 1.32, ADR 83.3

SKG : coldzera 91, felps 90, fer 78, FalleN 73, TACO 57
FaZe : NiKo 84, rain 80, kioShiMa 57, allu 55, karrigan 61

Timovi su do finala imali različit put – SK je demolirao OpTic, a FaZe je drugi put za redom pobedio Astralis i to posle velike borbe. Veliko finale u zemlji kengura i ovaca počelo je na mapi train. Svako  bi pomislio da je to bio pik SK Gaminga, međutim ovo je bio izbor FaZea. FaZe ima 60% uspešnosti kada igra train, a SK 63%, pa statistički to i nije toliko loša odluka na papiru. Ali na papiru se ne dobijaju mečevi, već za monitorom, a Robert “RobbaN” Daelstrom i njegov tim kao da su prespavali 2016. godinu i onu sada već čuvenu seriju Brazilaca od 17-0 na trainu.

SK Gaming na svom omiljenom igralištu ponovo ne može da izgubi. Istina, uspeo je Astralis da im u par navrata uđe pod kožu pokraj “vozića” i da ih savlada. Danas su, ponovo pokazali onu staru, šampionsku formu. I ono što najviše treba da raduje, mladi Vaskonselos ulazi u top formu! Žoao “felps” Vaskonselos danas je trainu bio predvodnik SK Gaminga – 29 fragova, ADR 107.3 i rejting 1.39. SK je čak uspeo i da neutrališe FaZe-u dominaciju u rundama pištolja, i da povede sa 3:0 odmah na početku, što se pretvorilo u velikih 12:3 na poluvremenu. Drugu rundu pištolja dobili su Evropljani i FaZe je uspeo da se stabilizuje, najviše zahvaljujući danas ponovo raspoloženim  Nikoli “NiKo” Kovaču i Havardu “rain” Nigardu. FaZe je na CT strani pritiskao Brazilce i smanjio rezultat na samo 14:12.  Međutim, SK se nije dao opustiti, dobio je poslednje dve runde, a u poslednjoj je čak ostao FaZe sa duplo više igrača na mapi (2na4), ali je tim iz Brazila taj koji je poveo – 1:0 (16:12).

Usledila je mapa cache, koju su birali dvostruki Major šampioni iz Brazila. FaZe je bio taj koji je došao do vođstva od 3:0 na početku. Ali napadi na T strani SK Gaminga bili su nemilosrdni, prosto nezaustavljivi i od sledećih 12 rundi, SK je dobio 11, za prednost na poluvremenu od 11:4. Na CT strani nastavili su isto – dobili su rundu pištolja i polako krčili put ka dupliranju prednosti u ukupnom rezultatu. Na kraju su slavili sa 16:7. Gabrijel “FalleN” Toledo je sa 24 fraga bio najefikasniji igrač brazilskog tima na mapi.

Evropskoj ekipi sada je trebalo čudo. Doduše, sada se igralo na njihovom igralištu – infernu. Eksplodirao je Norvežanin “rain” (27 fragova, ADR 89.4, rejting 1.52) i uz pomoć Nikole Kovača (21 frag)  tim FaZe prepolovio je prednost SK Gaminga u ukupnom skoru i ostavio sebe u životu. Gorelo je FaZe pod nogama na ovoj mapi, ali su ipak na kraju uspeli da se izbore za pobedu od 16:13. Posle 10:5 na poluvremenu za FaZe, SK je opet bio neumoljiv na T strani i umalo stigao do preokreta i pobede. Izdržali su ipak igrači FaZe i izborili četvrtu mapu.

Sada se prešlo na drugu izabranu mapu brazilskog tima. U pitanju je bio overpass, gde je FaZeu trebalo čudo i gde su, u finalu četvrte sezone ESL Pro lige u Sao Paulu krajem prošle godine, doživeli najgori poraz na toj mapi – bilo je 16:2 za SK. Ruku na srce, nisu svi igrači koji danas igraju u FaZe-u tada igrali. Ali,  ispostaviće se na kraju da je FaZe skupo platio rizik biranja train-a. Brejk koji je SK napravio nije nameravao da ispusti. Bilo je jako tesno na startu. SK je dobio “pištoljku” ali je FaZe uzvratio već u narednoj, a ponovo je tandem “rain“-“NiKo” bio koban za Brazilce. Posle početnih 3-3, FaZe je uspeo da do kraja osvoji tri runde više i na promenu strana ode sa prednošću od tri runde (9:6). Zavarao nas je FaZe sve, učiniilo se da bi mogli da uzvrate brejk, ali igra SK Gaminga na CT strani bila je perfektna. Usledila je lekcija “FalleN“-a za “karrigan“-a – kako igrati defanzivu i ugušiti svaki napad protivnika. SK je drugi deo igre dobio sa čak 10:2 i tako stigao do drugog uzastopnog trofeja na drugom turniru za redom (prošlog vikenda slavili na cs_summit-u), ali je ovaj trofej daleko važniji.  Marselo “coldzera” David i Žoao “felps” Vaskonselos su sa po 29 fragova otključali trofejnu vitrinu i dodali još jedan, ovaj sidnejski trofej.

Brazilski tim je tako, posle sušnih devet meseci, dodao dva trofeja u svoje vitrine za samo dve nedelje i malo spustio fantastični FaZe na zemlju. Još mnogo ima do Majora u Krakovu, ali SK je danas potvrdio – trka za šampiona u Poljskoj neće biti samo trka u dvoje.

Foto: ESL

Komentari