Pre dve godine u Rumuniji su postali Major šampioni, sad ostadoše praznih ruku – EnVyUs ostao bez Majora, BIG ide u glavne kvalifikacije!

Čudesni su putevi života – za samo dve godine organizacija EnVyUs prošla je put od sjaja do očaja. U Krakovu nećemo gledati legendarni NiP, a nećemo gledati ni još jednog, nekadašnjeg Major šampiona – EnVyUs.

Ruku na srce, u dresu EnVyUs-a iz tog šampionskog tima u Klužu novembra 2015. godine ostao je samo Vinsen “Happy” Servoni, a većina njegovih sadrugova iz tog šampionskog tima prešla je pre samo par meseci u G2 Esports. Od 15. do 18. juna, u Bukureštu se krajem ove nedelje igra evropski Minor šampionat u organizacji PGL-a, a taj Minor šampionat bio je ujedno i poslednji koji se igrao, s obzirom da su šampionati svih ostalih kontinenata završeni. Sada imamo konačan spisak svih učesnika PGL Major glavnih kvalifikacija koje će se igrati od 29. juna do 2. jula u Krakovu. 

Do evropskog Minor šampionata doguralo je osam ekipa. Veliko iznenađenje napravila je ekipa PENTA Sports koja je prva uspela da se plasira u glavne kvalifikacije za Major i tako napravi veliki rezultat. Tako je PENTA Sports na pravom putu da se vrati među najveće timove CS:GO-a, pošto su u dva navrata tamo i bili, među osam najboljih na Major turnirima – 2014. u Jonćepingu i u Katovicama 2015.

PENTA je u grupi B osvojila prvo mesto pobedama nad iGame.com, i sada norveškim dignitasom. Zvanično nemačka ekipa, iako u svom sastavu ima samo jednog Nemca ( u pitanju je Kevin “kRYSTAL” Amend) dva Finca, Estonca i Poljaka, u polufinalu pobedila je ekipu EnVyUs sa 2:1 ( 16:11 cbble, 9:16 inferno, 16:6 cache). Blistao je 20-godišnji Estonac Kevin “HS” Tarn sa 63 fraga. EnVyUs je tako morao u donji deo kostura, i tamo ga je čekao nemački tim BIG.

Drugi tim koji se plasirao u glavne kvalifikaicije jeste norveški tim, dignitas. I ova organizacija čini se da je na prvom putu posle odluke da početkom ove godine otpusti svoj danski sastav u potrazi za severnoameričkim timom. Ipak, organizacija iz Velike Britanije na kraju je potpisala evropski sastav. Ruben “RUBINO” Viljaroel vratio se u dignitas nakon što mu je istekao ugovor sa North-om, a drugi Norvežanin, Joakim “jkaem” Mirboštad posle isteka ugovora sa FaZe-om došao je u dignitas. Trio Norvežana kompletirao je Jurgen “cromen” Robertsen, a poslednje kockice bili su Danac Jesper “tenzki” Mikalski, i Portugalac Rikardo “fox” Pačeko. Ovaj interesantno ukombinovan sastav uspeo je da završi grupu B na drugom mestu iza ekipe PENTA, posle pobeda nad timovima LDLC.com i iGame.com. U polufinalu pobedili su BIG sa 2:0 ( na prvoj mapi, mirage, bilo je 25:21).

Poslednje mesto u avionu na relaciji Bukurešt- Krakov čekirao je tim našeg Nikole “LEGIJA” Ninića. BIG je na putu da stvarno postane “veliki”. “Švabe” su ove godine sve bolje i bolje, pa su posle osvajanja ESL Meisterschafta (postali prvaci Nemačke), kao i plasmana u šestu sezonu ESL Pro lige, uspeli evo i da se domognu najveće scene. Francuzi nisu imali nikakve šanse protiv BIG-a. “LEGIJA” i drugovi bili su više nego ubedljivi – 16:4 na cobblestone-u, i 16:6 na overpass-u. Najbolji pojedinac u redovima BIG-a bio je Johanes “tabseN” Vudarc sa 50 fragova i rejtingom 1.85.

Ostalo je još da se odigraju dva meča  u Bukureštu. Oni će naravno uticati samo na to koliko će ko koliko novca odneti kući. BIG igra protiv dignitasa u finalu donjeg kostura, a pobednik će igrati za titulu šampiona evropskog Minor turnira protiv ekipe PENTA Sports.

Foto : hltv.org

Komentari